3.2.2013

135. Takana tappolauantai

Ja olokin sen mukainen!

Eilen siis oli lauantai, joka ainakin minun elämässäni vastaa maanantaita, sillä lauantai on se päivä, kun aamutalli pitää olla hoidettu nopeasti pois alta, talli siistinä ja hevoset valmiina ennen kello 12. Tunteja on neljä, joista viimeinen on jaettu puoliksi talutusryhmiin, sen minä pidän aina. Onneksi lauantaisin on myös paljon tyttöjä tallilla auttamassa, meillä onkin maailman parhaat tallitytöt kun ootte aina auttelemassa ♥

Peruslauantain lisäksi tämä flunssa ei helpota tätä oloa yhtään.

Eilen siis Veeran kanssa herättiin aamutalliin varttiavaille kuusi, syötiin aamupala ja mentiin ruokkimaan ja loimittamaan hevoset. Ana tuli meidän kanssa tarhaamaan ne, ja seitsemän aikaan sunnilleen saatiin aloitettua karsinoiden siivoaminen. Veera lähti äitin kanssa Markon valmennuksiin, joten me jäätiin Anan kanssa siivoamaan vanhaa tallia. Aamutallin tehtäviin meillä kuuluu:


Heinät tarhoihin
Väkirehut hevosille
Loimitus
Tarhaus
Karsinoiden puhdistus
Purutus
Heinät
Vedet
Lakaisu ja käytävien siivoaminen


Meillä nyt pienen putkivuodon takia jouduttiin katkaisemaan vedet koko alatallista, jossa asuu nyt kuusi hevosta, joten sinne pitää raahata vettä useamman kerran päivän aikana, lisäksi yläkerrassa on kolme hevosta sankkojuotolla. Tallin kanssa oltiin valmiita vähän ennen kymmentä. Sitten käytiin vielä rakentamassa estetehtävä maneesille estetuntia varten. Menin syömään ja tytöt otti tuntihevoset sisälle. Meri, Pennyn hoitaja, harjaili Pennyä ja ruuan jälkeen laittelin Pennyn sitten loppuun Merin kanssa. 

Estetunti oli mukavan sujuva, Penny oli kivalla tuulella ja tehtävät sujui hyvin. Mentiin kahta sarjaa, toinen pysty-pysty ja toinen okseri-okseri, molemmissa väliin kaksi laukkaa. Lisäksi oli kavaletteja ja yksittäisiä pystyjä ja yksi innarijumppa päädyssä. Tehtäväkin oli oikein kiva ja Pennylle sopivaa jumppaa. Tunnin jälkeen kylmäsin etujalat ja n. 30 min jälkeen laitoin vielä arnikaa ja lämpöpintelit, näin toimin siis aina kun olen hypännyt. Kesällä kylmäys letkuilla, talvella sellaisilla jääpalapusseilla. Putsasin sitten kaikki suitset ja martingaalin, Meri putsasi satulan. 

Sitten talutustunti, jonka pidin, harjoiteltiin keventämistä ja perusistuntaa, sekä peruuttamista. Tunnit meni hyvin kaikkien osalta. Tuntien jälkeen yksityisiä sisälle. Sitten ratsastin yhtä yksäriä, jota alan nyt enemmän liikuttelemaan. Kyseessä on Johanna Ikosen Heksanders -puoliverinen, oikein hieno kouluhevonen! Vaatii Pennyn tavoin hyvin eleetöntä ratsastusta, mutta muuten onkin sitten aivan erilainen, mutta varsin mukava kokemus! En ole ennen noin osaavalla kouluhevosella mennyt ja jo eilen pääsin tekemään mm. sarjavaihtoja joka kolmannella askeleella. Tuli tunne, että vautsivau, tämän hepan kanssahan voisi oppia ratsastamaankin. Hessu on tosi tarkka ja heti ilmoitti kun laitoin liikaa painetta tai tein jotain väärin, mutta kun kaikki oli hyvin niin hevonen oli tosi rento ja liikkui korvat hörössä mielellään eteenpäin. Purin hevosen Johannan kanssa ja sovittiin, että alan nyt olemaan liikutusapuna, Johannalta itseltään on siis rannekanavat leikattu, joten hän ei voi ratsastaa. 

Hessun ratsastuksen jälkeen Meri toi Pennyn maneesille ja klipattiin se maneesintallin käytävällä. Maneesin talli on vähän rauhallisempi, tilavampi ja valoisampi kun tuo meidän vanhatalli, jossa tuntihevoset asuu. Tälläkertaa jätin klippaamatta vain satulankohdan, häntäkolmion ja puolet päästä, eli jalat ja päänalunen lähti kokonaan. Jalkojen hoito ja puhtaanapito helpottuu huomattavasti, Pennylläkin jaloissa oli tosi paljon karvaa, vaikka ne ei olekkaan pitkiä, mutta esim. arnika ja linimentti on paljon helpompi laittaa kun saa sen suoraan iholle, ei jää puolet karvoihin. Ainetta myös säästyy huomattavasti. Lisäksi haavojen ja rivien hoito helpottuu, vaikkakin luojan kiitos *koputtaa puuta* niistä ei nyt ole vaivaa ollut.

Klippauksen jälkeen juoksin kotiin suihkuun, sillä olo oli aika karvainen ja ällöttävä. Ja siitä, että tälläisen lähes 15 tuntisen päivän vetää heti putkeen kuumepäivän kanssa, voin antaa varoituksen sanan: Tänäaamuna olo ei ollut kovinkaan hyvä. Sanna, meidän tallin lääkäri (siis omistaa yhden meidän tallilla olevan hevosen) varoitteli jo sydänlihastulehduksesta ja keuhkokuumeesta. En siis suosittele kenellekkään terveydellä leikkimistä, parannelkaa flunssat kunnolla! :) Minäkin teen just nyt niin.





PS: Toistaiseksi vielä tulee näitä ennenkin nähtyjä kuvia, koska meidän Canonin laturi hävisi tuossa kesällä remontin tiimellyksessä. Toivottavasti se ei hirveästi haittaa:(


11 kommenttia:

  1. Hei minne Mara niminen hevonen teijän tallilta on kadonnut?
    Ja kun huomasin että kun Pennyllä on noin bigmentitön turpa niin käytätkö sitä turpaverkkoa sillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mara on hevosten taivaassa, se jouduttiin lopettamaan epäonnistuneen ähkyleikkauksen jälkeen. Se oli ähkyillyt tosi paljon ja sen paksusuoli joutui kierteille. Syyt ähkyyn on edelleen epäselvät, mutta Millalla on uusi heppa, Lady, joka asuu meidän tallilla. :) Pennyn turpa on tosi vaalea, mutta ei ole koskaan palanut, joten en käytä mitään. Välillä rasvaan sen turpaa.

      Poista
    2. oon kuullu että Mara ois lopetettu ähkyn takia..

      Poista
    3. Kyllähän se tavallaan ähkyn takia lopetettiinkin, mutta ähkyleikkaus sille tehtiin ennen sitä ja siitä ei ollut valitettavasti apua :(

      Poista
  2. Kiva postaus ja paranehan pian :)

    VastaaPoista
  3. Mie voin joskus tulla kuvaamaan kun ratsastat Pennyllä, joskus kun satut samaan aikaan ratsasille kun olen tallilla kamerani kanssa. Pikaista paranemista, näkyillään!

    VastaaPoista
  4. Ketä kaikkia ala-tallissa asuu nykyisin? Silloin kun kävin niin siellä oli vili, poju, ponit (2) ja väiski eli 5 :D Missä tallissa vili nykyisin asuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallin hepoista löytyy esittely tuossa Bannerin allaolevista linkeistä. :) Vili asuu vanhalla tallilla alakerrassa. Noiden tuntiheppojen lisäksi meillä on nyt 21 yksityistä hevosta. :)

      Poista
  5. Kiva postaus! Eikä se Johanna voi koskaan ratsastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Johanna toki ratsastaa kunhan leikkaushaavat paranee.

      Poista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu