7.4.2013

154. Vastauksia



Hirmuisesti olitte laittaneet kysymyksiä tulemaan, kiitos niistä! Vastaan nyt osissa, sillä menee muuten niin monta tuntia vastailla kaikkiin kysymyksiin. Ja jos jotain kysyttävää vielä tulee niin jatko-osiin kerkeää, eli kommenttia vain tulemaan! Tässä osa yksi:

Mistä ostatte hevosenne?
Ei oikeastaan ole sellaista tiettyä paikkaa, vaikka suurin osa tuntihevosista onkin Oiva Pölöseltä. Oivan paikka on lähellä meidän tallia (14 km) ja monesti sieltä on sopivia hevosia löytynyt. Meidän hevosista Iida, Rommi, Pariis, Lara, Schumi, Allu, Lane, Petteri ja Kawa ovat Oivalta. Lisäksi monet yksäritkin ovat hankkineet hevosensa häneltä. Muut on yksityisiltä henkilöiltä, asiakkaiden kautta tai myynti-ilmoituksia selaamalla löydettyjä.

Millainen on Laran historia? (kerroit, että on entinen estehevonen)
Lara on tosiaan tehnyt estehevosen uran, muuta varmuutta siitä ei ole kuin se, että Laralla on FEI:n passi, joka tarkoittaa, että sillä on menty kansainvälisiä luokkia. Ja yleensä (?) ne alkaa 140 cm luokista. Korjatkaa toki jos olen väärässä.

Minä ja Lara v. 2011 alue-estekilpailut

Millaisen ratsastajan Lane ja Pariis vaatii?
Monenlaiset ratsastajat niillä menee, mutta suositeltavaa on se, että molempien ratsastajilla on hyvä oman kehon hallinta. Molemmat ovat melko säpäköitä, joten niiden nopeampiinkin liikkeisiin on vähän helpompi mukautua jos hallitsee oman kehonsa. Käsien on oltava tasaiset ja pohkeet ei saa heilua yhtään ylimääräistä, sillä molemmat on myös tosi herkkiä. Kokeilla voi molempia, jos uskoo pysyvänsä kyydissä esim. jos Lane säpsähtää. Yleensä Lane on koulu c-b tunneilta ylöspäin ja esteillä vähän ratsastajan mukaan. Pariis koulu b-a tunneilta ylös ja estevalmennuksessa.

Saako teidän hevosia vielä vuokrata?
Saa, jos on itsellä tapaturmavakuutus.

Jatkuuko kantelesärkän tallin toiminta, kun säädökset tulee voimaan?
Jossain muodossa kyllä, vielä ei ole kaikki tulevat muutokset minun tiedossani, tiedän vain joitain vaihtoehtoja, jotka nekin on vielä hyvin hyvin alkeellisessa vaiheessa. Kuitenkin niin isoja muutoksia on suunnitteilla, että ne on pakko miettiä hyvin tarkkaan.

Mikäli kunnostetaan niin uusitaanko talli vai kannattaako rakentaa kokonaan uusi?
Se on yksi mietinnän aihe, vanhaa tallia ei varmaankaan uusittaisi, vain karsinoita suurennettaisiin ottamalla väliseiniä pois. Todennäköisesti tällä vaihtoehdolla karsinoita vanhalle jäisi 7 kappaletta. Toinen vaihtoehto on rakentaa uusi talli esimerkiksi maneesin toiselle sivulle, kuten yksityistallikin on.

Kuka on lempi valmentajasi esteillä? Entä koulussa?
Esteillä Dominique ja koulussa äiti, koska en juuri kouluvalmentajilla käy. Heidän näkemyksensä eroaa vähän liikaa Pennyn ratsastuksen suhteen sen osalta, miten sitä pitäisi ratsastaa. En nyt kyseenalaista kenenkään ammattitaitoa, mutta toivoisin, että ihmiset olisivat vähän avarakatseisempia hevosten ongelmien suhteen. Dominique pitää kuitenkin joka estevalmennuskertojen yhteydessä myös koulutunnin.

Isoin hyppäämäsi este?
120 cm

Haluaisitko kisata maastoesteratsastusta?
Haaveissa olisi kokeilla harrastetta tai tutustumisluokkaa Pennyn kanssa. Eli kyllä.

Mitä ypäjän rok-linjalla opiskeltiin?
Rok linjahan on Ratsastuksenohjaaja koulutus, eli siellä opiskellaan perus tallitöiden, hevostenhoidon ja ruokinnan, ratsastuksen, lääkinnän ja ohjaamisen lisäksi miltei kaikkea hevosiin ja alaan liittyvää traktorilla ajosta estekilpailuiden järjestämiseen saakka. Kaikkea mitä kotona pääsee tekemään, kaikkea mitä hevosala on. :)

Haluaisitko joskus opiskelemaan jotain hevosiin liittyvää ulkomaille?
Se voisi antaa monia hyviä mahdollisuuksia oppia mm. ratsastusta ja kilpailemista ym. mutta ei se minulle niinkään haave ole. Ainakaan vielä, en tiedä tulevaisuudesta.

Ootko hypänny maastoesteitä?
Vain itsetekemiä + ypäjällä vesiestettä maastoradalla.


Minä ja Belle, kesä 2009 ja hieno risueste

Monesti oot tippunu?
Liian monta kertaa muistaakseni. Pennyltä ainakin viisi kertaa.


Kevät 2012 90 cm

Ootko koskaan ratsastanut pelkästään riimulla ja riimunarulla?
Olenhan mie

Kuka on katsun isoin hevonen, entä pienin poni?
Rommi on isoin, Belle pienin.

Kuinka usein käyt tunneilla?
Pyrin käymään väh. kerran viikossa koulutunnilla ja kerran viikossa estetunnilla. Jos on tilaa niin enemmänkin ja jos ei ole niin sitten en mene tunnille.

Ootko koskaan ratsastanut ilman kypärää? Jos oot kenellä?
En ole tainnut kuin muutamia kertoja istua hevosen selässä esim. kuvaa varten.

Ootko vikeltäny koskaan?
Juu ja leireillä pidän vikellystunteja! :)

Lempi hevonen esteillä?
Penny!

Lempi hevonen koulussa?
Lara

Aluekoulukilpailut 2011

Maastoiletko usein?
Yleensä kerran viikossa jos ratsastan useampaa hevosta esim. Pennyä ja Lanea, niin sitten molemmilla kerran viikkoon.

Ootko koskaan tippunu maastossa?
Joo olen, myöskin liian monta kertaa muistaakseni.

Pahin tippuminen? ( keneltä ja pieni selostus tapahtuneesta )
Ennenkin olen tämän kertonut, mutta Kawan kanssa kaatuminen v. 2008 on ollut toistaiseksi ja toivottavasti pahin, sillä silloin sain pahan aivotärähdyksen ja lähimuistinmenetyksen. Mutta jos ihan tippuminen lasketaan niin en ole onneksi koskaan itseäni satuttanut kovin pahasti. Kerran Kawa taisi tallata käden päälle.

isoin hyppäämäsi okseri?
120 cm

Oletko koskaan ratsastanut orilla?
En ainakaan muista, että olisin.

Ruuna vai tamma?
Riippuu hevosesta, en oikeen osaa jaotella, merkitsee minun kohdalla vähän samaa kuin väri, eli ei niin kauheasti. Mutta vaikean tamman kanssa elämä on vaikeampaa kuin leppoisan ruunan kanssa. Mutta taas tamman kanssa oppii erilaisia tilanteita. Menee varmaan 50/50.

Minkä tasoinen ratsastaja olet? Ko ja Re?
Aika realistisesti sanottuna voisin sanoa olevani rutinoituneesti Re 100 cm koulu helppo B. Mutta taas kisoissa ja harjoituksissa olen tehnyt paljon 110 cm harjoituksia, Helppo A- Vaativa B tasoisia tehtäviä. Sanoisin tasokseni juuri tällä hetkellä Re 100-110 cm ja ko Helppo B.

Minkä tasoisissa kisoissa oot ratsastanut?
Harjoitus-, seura- ja aluetason kilpailuissa. Kaikissa sekä koulussa, että esteillä.

Isoin hevonen jolla oot ratsastanut? Paljon säkä?
Rommi ja Elmo on varmaankin isoimpia korkeudellisesti, molemmilla säkää +180 cm. Esko on 173 cm korkea, mutta painaa yli 1000 kiloa.

Ootko koskaan ollu islanninhevosvaelluksella?
En!! Se on hassua miun mielestä, enkä ole koskaan myöskään ajanut oikeasti ravihevosella. Vain ratsuponeilla ja suomenhevosilla, koppakärryillä. Olisi kiva kokeilla sekä vaellusta, että ajoa! :)

Tykkäätkö mennä ilman satulaa?
Joo ja menenkin aika usein, noin kerran viikkoon aina koulutunnin tai -treenin. Poniaikoina käytin satulaa vain hypätessä.
Kawa 2009

Koulu vai esteratsastus?
Kilpailulajina ehdottomasti esteratsastus, mutta muuten koulu on tärkeämpää. Estetreenit on kuitenkin kivempiä, joten esteet.

Mikä on tulevaisuuden ammattisi?
Näillänäkymin kokki, mutta sen jälkeen voin opiskella vielä monta muutakin ammattia. Tietäisimpä sen itse.

Haluaisitko ratsastuksen ohjaajaksi, opettajaksi jne?
En ehkä haluaisi olla ratsastuskoulussa opettajana tai ohjaajana, mielummin valmentaisin tai harjoittaisin jotain muuta hevosalan ammattia. Varmaan tulen pitämään hevoset harrastuksena, valmentaudun ja kilpailen ja teen jotain muita töitä.

Ootko menossa tänä vuonna hevosmessuille?
En ollut

Olitko tänä vuonna HIHS? (helsingin international horse show)
Olin! Oltiin töissä koulun kautta, suomenhevosten juhlakatrillissa pitämässä soihtuja! Saatiin sitten muuten olla katselemassa ja olihan siellä ihan mielenkiintoista olla.

Onko tallinne SRL talli? Miksi on tai miksi ei ole?
Ei ole, äitillä on siihen ilmeisesti omia syitään, mutta meille olisi siis edellytykset olla. Osat syistä on ainakin se, että se toisi määräyksiä ja velvoteita tallin toimintaan. Asiakkaita riittää kuitenkin jonoon asti ilman hyväksyntääkin, joten en usko, että on tarpeen tuota asiaa tulla muuttamaankaan.

Kuinka paljon tuntihevonen (noin) maksaa?
Tuntihevonenhan on hevonen muiden joukossa, joten senkin hintahaarukka vaihtelee ihan laidasta laitaan. Yrittäjänä hevosesta on valmis maksamaan varmaan keskimäärin noin 5000 e.

Pidätkö tunteja?
Jonkunverran kyllä, joka lauantai pidän talutustunnit, sitten vedän maastoja ja pidän leiriläisille tunteja esim. leikkitunnit ja leirikilpailut.

Mihin Elvis hävisi kantelesärkästä (taisi olla kesä 2009 tai 2010)?
Se meni takaisin Oivalle, koska se ei soveltunut tuntikäyttöön. Myöhemmin selvisi, että Elvis oli ollut kolmevuotias, vaikka sen piti olla viisivuotias. Jossain vaiheessa oli mennyt paperit sekaisin. Eli ei ihmekään kun ei oikein polle sopinut tuntikäyttöön! Nykyään Elvis voi oikein hyvin, on yksityisellä henkilöllä jossain päin suomea.

Kuinka monta tuntia yksi hevonen tekee max. päivässä?
Max. 3 tuntia, mutta niin, että jokapäivä ei ole maksimeja. Esim. ma, ke ja pe voi olla 3h, muina 1-2h ja sunnuntai vapaa.

Saako teillä harjoitella kangilla ratsastusta? Millä tunneilla ja ketkä hevoset ”opettavat”?
Kangilla voi mennä koulu B-A tunneilla ja kouluvalmennuksissa. Yleensä Pariis ja Iida, mutta kanget voi laittaa myös Schumille ja Allulle.

Miksi Mara ei ole enää tallilla?
Mara menehtyi viimevuonna paksusuolen kiertymän leikkauksen jälkeen. Leikkaus jouduttiin tekemään, koska hevonen oli tosi kipuinen kiertymän takia. Ennen sitä Maralla oli ähkyjä, jotka syntyivät aina niinsanotusti ilman syytä, eli ruokintaa ei oltu muutettu ja ruuat annettu asianmukaisesti.

Postauksessa nro 86 kerroit, että alat hyppäämään Vilillä kun sen jalka paranee. Mikä Vilin jalassa oli?
Vilin oikean etujalan puikkoluu oli murtunut.

Käykö Esko tunneilla, miksi se myytiin yksityiseksi?
Ei käy enää, vain kesäisin vikellystunneilla. Esko ei oikein soveltunut tuntikäyttöön, sille ei vain riittänyt sopivia ratsastajia. Yksi meidän asiakas, Minna (nykyinen omistaja) tykästyi Eskoon kovasti ja halusi sen ostaa, joten kaupat oli jo aika pian tehty.

Ensimmäinen hevonen jolla ratsastit?
Kiviniemen Tommi -shettis.

Kun tallia uusitaan,ketkä hepat myydään?
En yhtään osaa sanoa, mutta uskon, että eläkepäivänsä ovat ansainneet ainakin Belle ja Petteri. Voi olla, että myös muita joille vain sopiva ostaja löytyy, myydään. Mutta en osaa ollenkaan sanoa, asiat voi muuttua vielä monta kertaa.

Lempi hepat ?
Penny, Kawa, Lane ja Lara
Lane Kameli

Kellä yksärillä oot ratsastanut?
Tämänhetkisistä olen mennyt Jakella, Jantarilla, Hessulla, Wallulla, Zipolla, Nitalla, Röllillä, Eskolla, Aadalla ja Elmolla.

Ärsyttävin hevonen?
Vähän vaihtelee aina tilanteen mukaan, kerron pari tilannetta. Laitumella Örkki, taluttaessa Iida ja Pariis, oviaukoissa ja porteilla Vili, tallissa paukuttajat ja kaivajat. Ratsastajien auttamisessa Siiri.

Ootko Ollu muilla tuntsareilla kisoissa?jos oot nii kellä ja missä kisoissa?
Bellellä koulu, este, matkaratsastus ja näyttelyt.
Kawalla koulu ja este sekä näyttelyt
Väiskillä este ja näyttelyt
Laralla koulu ja este

Saako teillä "tallitytöt" tehdä talli hommia? Niin mitä?
Saavat osallistua kaikkeen mihin haluavat, kunhan osaavat. Jos ei osaa niin opastetaan ja neuvotaan, mutta ei aina välttämättä anneta osallistua, esim yksityisten taluttamiseen tai karsinoiden siivoukseen, sillä olen ainakin itse tarkka, että karsinat on oltava siistejä. Jos on enemmän aikaa niin sitten opastan karsinoidenkin siivoukseen. Aika monesti tytöt auttaa juurikin hevosten taluttamisessa, tarhaamisessa ja tunneille laitossa. Jotkut osaavammat ns. vakiokalut sit auttaa ilta- ja aamutalleissa viikonloppuisin.

Ketkäsiivoaa karsinoita?
Työntekijät, minä ja äiti sekä viikonloppusin usein Anastasia ja muut reippaat tallitytöt.

Lempi biisi?
Ei oikeastaan ole, mutta tykkään paljon Fun:in kappaleista.

unelmasi?
Nyt en osaa ajatella elämää kovin pitkälle, mutta olisi mahtavaa kehittyä Pennyn kanssa ainakin sinne kansalliselle tasolle, niin että voisin mennä 120-130 luokkia. Pennyn kanssa uskoisin realistista olevan ainakin nuo 120 cm luokat vielä joku kaunis päivä. Sitten olisi kiva nähdä vähän maailmaa, mutta silti samalla pysyä kotona treenaamassa hevosten kansssa, eli nämä suunnitelmat eivät täsmää ja tällähetkellä hevoset on tärkeimmällä sijalla. Jonkun kivan ammatin opiskelu ja sen alan töiden tekeminen. Olla tarpeeksi rikas, että voisi elää noin niinkuin taloushuoletonta elämää ja pitää paria hevosta pelkästään omassa käytössä siinä ohella.

Mitä ottasit jos saisit?
Ihan mistä tahansa? Auton ainakin ensimäisenä ja varmaan oman pienen kodin tähän lähelle, vaikkapa 5-10 km päähän kotoa. Mutta ei minulla mikään hinku ole pois kotoa muuttaa, mutta jos saisin tosiaan niin kyllä asunto juu. Toinen hevonen olisi kiva, siis kilpailuhevonen Pennyn rinnalle, mutta sitten pitäisi olla jo paljon aikaa, että molemmat tulisi hoidettua hyvin ja treenattua tarpeeksi, että kunto ja kehitys jatkuisi.

Mitä haluisit voittaa?
Joku realistinen mestaruus, esim. aluemestaruus olisi mahtavan mukavaa, mutta siihen pääsee vain treenaamalla ja osallistumalla kisoihin. Tietenkin se 6 miljoonan euron lottovoittokin olisi ihan mukava! :)

8 kommenttia:

  1. Lopettaako talli tuntitoiminnan kun tulee se joku laki voimaan?
    Jos joku haluaa vaikka tarjota rommista tarpeeks rahaa myyttekö te sen sillon?
    Jos vanhalle tallille tulee vaa 7karsinaa myyttekö muut ja jätätte 7?

    VastaaPoista
  2. Mitä vaaditte tuntihevosen hoitajalta?(esim. Kuinka usein täytyy käydä hoitamassa)
    Onko hoitajalla mitään "etuja", kuten ratsastaminen tms?
    Miten hoitajat valitaan?
    Onko tällä hetkellä hevosta jolla ei ole hoitajaa?

    VastaaPoista
  3. kuka auttaa arkisin ilta ja aamutallissa ?
    Paras kamu?

    VastaaPoista
  4. Onko Kantsu SRL:n talli? Ja onko ratsastajat vakuutettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei ole SRL, lue ylempää. Vakuutettu on :)

      Poista
  5. luitteko jo tän? sillä mm. tuo "Onko Kantsu SRL:n talli" on jo kysytty aiemmin.

    VastaaPoista
  6. Miksi tulee jotkut uudet säännöt tai laikit tai jotain ja entäs jos vanhalle jäis seitsemän karssinna paikka niin minnes muut hevoset joutuu/menee? (?) (pahoittelen, kun utelen vaikka asiat eivät kuullu minulle)

    VastaaPoista
  7. hei, ihan mielenkiinnosta kysyn, onko teiän tallilla ns. ex-ravuri syrjintää tai lämpösten syrjintää ? kiitos jos vastaat :)

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu