4.2.2013

136. Ruokinnasta

Pennyn ruokintaa joutuu aina sillointällöin säätämään, koska se vain ei yksinkertaisesti tule toimeen jatkuvasti samanlaisella ruokinnalla. Ennen se ei syönyt ollenkaan kauraa, siis ei syönyt vaikka tarjosi. Mutta nyt kaura onkin se ihan ykkösjuttu ja kaikelle muulle neiti nyrpistää nenäänsä. Peacemakerit jää kupin pohjalle koskemattomina. Ruokinta on muuttunut kokokauraan jo kuukausi sitten, tietysti totutteluvaiheen kautta, sen jälkeen ollaan lisätty muuta tasapainottavaa ruokaa, että ravintoarvot ovat viitteelliset.



Totuus on, että Penny on päässyt laihtumaan vähän liikaa, se ei ole liian laiha, kylkiluut ei näy tai mitään vastaavaa, mutta kuitenkin sen kuuluisi olla pyöreämpi. Laihtuminen johtuu varmasti näistä muutoista kodin ja ypäjän välillä ja siitä, että joulunaikana sillä oli tavallista enemmän lomaa ja se stressaantuu niin helposti siitä. Me vaihdettiin tarha sopivaan, jossa Penny ei stressaa ja ruokinta sellaiseksi, että Penny syö mielellään. Nyt kaikki vaikuttaisi olevan taas ihan kohdillaan, mutta hevosten kanssa on pakko elää vähän päivä kerrallaan, kuten tiedätte.

Anyway, nyt Pennyn ruokavalio koostuu kokokaurasta, jota se saa päivässä yhteensä kolme litraa. Kaurassa on paljon energiaa ja se on hyvä väkirehu suurimmalle osalle hevosista. Kauran fosfori-Kalsium suhde on huono, sillä kaurassa on liikaa fosforia suhteessa kalsiumiin, ja tämä tulee ottaa huomioon kivennäistä valitessa. Meillä hepat, niin myös Penny, saa Eggersmanin Horse Vital -kivennäistä 1-2 desilitraa iltaruokaan. Kauran ja kivennäisen lisäksi Penny saa iltaisin turvotettavan puuron, johon tulee 1 dl soijarouhetta, 1dl pellavarouhetta, 1dl melassileikettä, 30 ml Shy Feederiä (vitamiinivalmiste) ja 20 g Black Horsen elektrolyyttiä.

Normaalisti ollaan koitettu pitää hevosten ruokinnat mahdollisimman pelkistettyinä ja yksinkertaisina, mutta todellisuudessahan ruokinnan on oltava yksilöllistä, se mikä sopii toiselle, voi olla toiselle huonoa. Ruokinta siis pitää aina suunnitella ja toteuttaa huolella ja harkitusti. Pääasiallisesti myös Penny syö säilöheinää, kuten kaikki muutkin meidän omat hevoset, joskus poikkeuksina annetaan kuitenkin myös pari kiloa kuivaa.

Lisäksi perehdyimme Anan kanssa eräänä päivänä siihen, että mitä kaikkea hevoselle voikaan syöttää. Perus porkkanat ja omenat, sekä kuivat leivät on varmaan kaikille tuttuja, mutta tiesittekö, että hevoselle voi syöttää ihan hyvin myös mm. appelsiineja ja banaania? Mutta se tulee muistaa, että kaikkea mitä hevonen VOI syödä, ei sille TARVITSE syöttää. Banaanin ja appelsiinin syöttämisestä ei varmaankaan suurta hyötyä ole. Sensijaan esimerkiksi kuusen ja männyn havujen ja oksien syöttäminen on jopa hevosen terveydelle hyödyllistä. Ainakin männyn sanotaan vaikuttavan hevosen mielialaan stressia lieventävästi ja poistavan nivelkipuja. Ypäjällä opin, että hevosen ruokintaan tulisi sisällyttää puuta, siis ihan puuta! Tämä vähentää mm. hevosten aitojen ja karsinaelementtien järsimistä. Karsinaan voidaan tuoda tuoreesta puusta hakattu puupölkky, jota hevonen sitten narskuttelee tyytyväisenä. Haapa on hevosille kaikkein maistuvin puulaji, älä siis rakenna talliasi haapapuusta! ;)


Kesällä ahkerat tallitytöt ja hevosenomistajat, ja miksei muutkin voivat kerätä nokkosia kuivumaan ja silputa kuivaa nokkosta purkkiin talven pimeitä viikkoja varten. Nokkonen on oikea luonnon oma superyrtti, se sisältää runsaasti rautaa ja eri vitamiineja. Muistathan kuitenkin, jos nokkosta ravinnoksi keräät, että keräyspaikan tulee olla puhdas! Ei siis laitumien/lantaloiden tai likakaivojen tai teiden varsilta kerättyjä nokkosia!



Mitä piditte tälläisestä pohdinnasta ja pienestä tietopaketista? Tehtiin äitin kanssa tilaus HÖÖK:siltä, tilasin Pennylle bligiä, uudet jalustinhihnat ja yhden magic brushin kokeiluun, vaikuttaa mielenkiintoiselta harjalta, ja olen kuullut, että olisi yllättävän hyvä ja monikäyttöinen. Äiti tilasi Pariisille ihanat suitset!




10 kommenttia:

  1. Kiva mietiskely postaus! Tilaatteko paljonkin HÖÖK:siltä ja onko se silleen halpa netti kauppa ja onko se vaan netti kauppa vai onko se jossakin olemassa? ( jos on niin missä ) (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeks oon hööksiltä tilannut kaksi vuotta sitten saappaat, eli en tilaile kovinkaan paljoa. Ihan tyytyväinen kuitenkin olen niihin ollut mitä on tilattu, oman kokemuksen perusteella esim. laatu on parempi kuin horzella. Monet tuotteet on silmää miellyttäviä ja värivaihtoehtoja löytyy paljon. :) Ilmeisesti vantaalla on hööksin kauppa, taitaa olla jossain muuallakin. katso itse: www.hooks.fi

      Poista
  2. Minun mielestä oli ainakin ihan hyvä postaus ja toisaan nuo magic brushit on oikeesti tosi hyviä, meillä ainakin ovat toimineet hienosti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Toivottavasti on hyvä, pianhan sitä pääsee testailemaan! :)

      Poista
  3. Hööksin kauppa on vantaalla

    VastaaPoista
  4. Millaset suitset siun äitis tilasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.hooks.fi/product.aspx?productid=300687&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

      ^^ Nätit perussuitset :)

      Poista
  5. Meillä myös magic brush käytössä ja hyvin on toiminyt, vaikkei ihan kaikkia kakkaläikkiä olekkaan ihan taikonut pois;)

    VastaaPoista
  6. Kiva postaus! Oli opettavainen postaus tälläiselle "tallitytölle" :D
    Ehkä vähän pitkä miun makuun mutta pidin kyllä! Siun postauksista saa paljon hyödyllistä tietoa ja ne on kivoja! :):)

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu