21.1.2013

130. Viikonloppufiilikset

Varoitus: Paljon asiaa ja tekstiä luvassa!

Meillä oli varsin monivaiheinen viikonloppu ja sen takia jätin tämän kirjoituksen suosiolla tälle päivälle. Perjantaina aamulla aamutalliin oli aivan järkyttävän kammottavaa mennä, sillä herätessäni erehdyin katsomaan pakkasmittaria -30 hrrrr... Hevosia laitettiin ulos vain viisi kerrallaan, koska muuten tallin putket olis jäätyny, meillä siis ei ole lämmitystä tallissa, vaan se pysyy lämpöisenä hevosten takia. Alatallissa sitten olikin yön aikana tapahtunut putkivahinko ja ponien karsinat tulvi vettä... Joka tällä pakkasella jäätyy aika nopeasti noin niinkuin lattian rajassa. Sitten talikoitiin karsinat tyhjiksi ja korjattiin putkia, muutenkin koko aamutalli oli harvinaista säätöä kiireen ja muun takia.

Kiirettä aiheutti se, että meillä oli varattu ajat 10:00 ja 10:30 simulaattori -ratsastukseen. Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien kisatiimin kanssa hankittiin tänne susirajalle sellainen yhden viikonlopun ajaksi, ja jokainen halukas sai sitä n. 60 e hintaan käydä kokeilemassa puoli tuntia. Simulaattori oli ihan oikean hevosen kokoinen ja teki liikkeistä peruutuksen, pysähdyksen, käynnin, lisätyn käynnin (keskikäynti), ravin, lisätyn ravin ja laukan seka lisätyn laukan. Muita liikkeitä oli mm. laukanvaihdot, piruetit, pohkeenväistöt jne. Meidän lyhyen ajan vuoksi meille oli varattu vain istuntaa mittaava ja harjoittava ohjelma. Simulaattorin satulan alla, jalkojen alla ja suussa oli sensorit, jotka mittasivat mm. istunnan tasaisuutta, painon jakautuista, jalkojen paikoillaan pysymistä ja käden tasaisuutta. Alkuun kokeiltiin perustoiminnot, eli liikkeellelähdöt ja hidastukset, sitten mentiin jokaista askellajia läpi jonkun aikaa avustajien samalla antaessa istuntavinkkejä. Alkuun vasen pohje oli vähän epävakaa ja en meinannut löytää sille luonnollista paikkaa, se löytyi kuitenkin kunhan alkuun vähän lämpeni.

Lopuksi oli ns. "testi", josta saatiin lomake kotiin, eli istunnan eri osa-alueet piirsi käyrää erilaisille taulukoille, samalla kertoen totuuden istunnan peruselementeistä mm. kuinka pohkeet on kiinni, kädet tasaisena, istunta keskellä niin sivuttais- kuin pystysuorassakin. Testi kävi läpi kaikki hevosen perusaskellajit ja sekä oikean, että vasemman laukan.

Testin tulos oli varsinainen yllätys, sitä en ikinä olisi osannut kuvitella, mutta simulaattorin tulosten mukaan minulla on kuulema virheetön istunta. Ohjaaja jopa uskoi, että toista yhtä hyvää tulosta ei tule tämän viikonlopun aikana. Olin ihan ihmeissäni, miten muka miulla voisi olla niin hyvä istunta? Selitys siihen lienee, että Penny on niin herkkä ylimääräisille avuille niin olen vain sen avulla oppinut olemaan eleetön kaiken suhteen. Penny ei siedä painonvaihteluita tai nykivää kättä. No kuitenkin onnelliseksihan siitä tulee kun tuollaisia uutisia kuulee, toki on täysin eri asia tehdä samat asiat yhtä korrektisti elävän, oman tahdon omaavan, hevosen selässä. Ylläpitoa ja istuntaharjoituksia luvassa edelleen! :)

http://www.karjalainen.fi/fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/23611-simo-simulaattorihevonen-haastaa-kokeneenkin-ratsastajan-video

Ylläolevassa linkissä Karjalaisen nettiuutinen ja video Simo-simulaattorista, videolla ratsastaa äitini ja Virpi Hassinen, itse näyn jossain kohtaa simulaattorin takana istumassa :D

Sitten seuraavaan asiaan, eli valmennuksiin. Meillä piti jo perjantaina olla kouluvalmennusta, mutta kovan pakkasen takia ne peruttiin. Käytiin äitin kanssa viemässä Dominique karviolle varkauteen, koska siellä oli pe-la myös muutamia ryhmiä. Syötiin pullakahvit karvion asemalla ja juteltiin kaikkea heppajuttuja mm. tämän kauden tavoitteista, simulaattorista ja tuloksista ja Pennystä.

Lauantaina sitten valmennukset onnistuivat, pakkasta oli enää vain -10 pintaan. Tunti ennen valmennusta huomasin, että Pennyn takajalasta puuttuu kenkä. Oltiin sitä mieltä että käydään kokeilemassa kuitenkin kun ei ole kavio yhtään lohkeillut tai lämmin. Aamulla se riehu jotain tarhassa niin sinnehhän se kenkä oli tippunut. Alkuvalmennus sujui ihan hyvin, Penny oli ehkä vähän normaalia herkemmällä tuulella jokaiseen ylimääräiseen apuun mitä se sai, ja voimisti niitä kaikkia jotenkin, lisäksi se oli vähän kiireinen. Hypyissä ei tuntunut outoa mitään, mutta sitten jossain vaiheessa jätin leikin kesken kun Dominique sanoi, että se ei näytä ihan omalta itseltään. Se oli vähän sen oloinen, että sillä ei ole hyvä olla ja sen normaalisti hyvä ja pyöreä hyppykaari jäi vähän kesken. Tallissa hoidin sen kuntoon ja mittasin lämmön, sitä ei ollut vaan normaalilämpö 37,22 C. Myös sen ruokintaa on nyt tosissaan mietittävä, sillä se on niin nirso monen ruuan suhteen ja sillä myös nuo mieltymykset muuttuu. Ennen se ei syönyt kauraa ja ainut joka upposi, oli peacemaker tai muu vastaava täysrehu, nyt on vissiin kiintiö täynnä, sillä peacemaker ei uppoa ollenkaan. Kaura sensijaan maistuu oikein hyvin. Muutetaan nyt sitten kauratuokintaan ja lisätään eggersmann -kivennäistä turvaamaan riittävä kalsiumin ja hivenaineiden saaminen. Kokeillaan myös melassia paria desiä turvotettuna. Heinää se on onneksi aina syönyt ihan hyvin.

Sunnuntaiaamuna äiti sitten kiinnitti pudonneen irtokengän. Ja mentiin valmennukseen vähän sillä asenteella, että tarkistetaan voinko noin isot reaktiot johtua irtokengästä. Noh siitähän ne johtuivat, sillä Penny oli taas ihan oma itsensä oikein mahtavalla tavalla. Päästiin hyppäämään 110 cm rataa, joka meni koko valmennuksen parhaiten. Jippii vähänkö olin onnellinen. Valmennuksen jälkeen hoidin Pennyn jalat arnikalla ja lämpöpinteleillä, sekä vahdin, että se syö ruokansa. Hieno tamma, kunhan tuo ruokinta taas normalisoituu niin pääsee se kuntokin kehittymään.

Tässä oli nyt vähän romaaninpätkää viikonlopulta.... :D

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! mua ei haittaa jos ne on pitempiä. (: ja sekään ei haittaa jos esim. kirjotat kolmesta päivästä. (:

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu