2.12.2012

120. JOULUKALENTERI 2#




2# Talvi





Talvi tallilla... Mitä kaikkea se tarkoittaa työntekijän tai tallinomistajan kannalta? Entä treenaamisen? Entäs tallityttöjen ja muiden hevosten kanssa touhuavien? 

Talvi on tallitöiden osalta huomattavasti rankempaa aikaa kuin kesä, hevosia pitää loimittaa paljon enemmän, tarhausajat on rajalliset pimeyden ja kovien pakkasten takia, tallin lämpötilan laskemisen takia on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ilmastoinnista ja ovien sulkemisesta ja jos putket sattuvat jäätymään on osattava ratkaista tilanne; vaikka sitten korjaamalla putkia keskellä yötä ja kauhomalla vettä tallin lattialta. Lämmitysten ja kuivaustilojen sähkölaitteiden osalta on osattava toimia taloudellisesti ja turvallisesti. Hokinreikiä hevosten jaloissa, puuttuvia hokkeja, liukastumisia... Tuntienpitoa jäätävässä pakkasessa useita tunteja putkeen, silti se on vain tehtävä. Joinain talvina tulee kausia, jolloin pakkasta on useita viikkoja niin paljon, että hevosten liikuttaminen ei onnistu ja hevosten käsiteltävyys vaikeutuu kun ne keräävät energiaa. Aamulla, kuuden aikaan -27 astetta pakkasta, laitat hevosille tarhoihin heiniä ja tulee 20m/s, kuulostaako herkulta? 

Ei talvi ole vain negatiivista myöskään hevosihmisten kannalta, eikä myöskään tallinomistajien, työntekijöiden tai ratsastustuntien pitäjienkään kannalta. Positiivisella asenteella ja pienellä sisuuntumisella pääsee yllättävän pitkälle vielä siitäkin pisteestä kun tuntuu, että voimat ei enää riitä. Ja kesä tulee aina, se on varma juttu.

Itse en kauheammin pidä talvesta juuri kauhean kylmyyden ja ylipukeutumisen aiheuttaman tumpelo-olon takia. Tallityöt ja muut rutiinihommat kyllä sujuvat niinkuin missätahansa muussakin extreme -olosuhteessa ja illalla on ihana palata lämpimään kotiin, saunaan ja nukkumaan omaan sänkyyn. Talvessa on kyllä paljon hyvääkin, talvimaisema on todella kaunis aurinkoisena pakkasaamuna. On ihana maastoilla hevosen kanssa puuterilumessa laukaten kun kaikkialla on hiljaista, hiihtoratsastus on kokeilemisen arvoista, kun saat hyvän vetokaverin ja -hevosen niin siinä hommassa vierähtää tunti jos toinenkin, aivan kuten perinteisessä laskettelussakin. Ja tietenkin joulu, siinä on ihan oma tunnelmansa... 

Hevosen kanssa talvi on peruskunnon kehittämisen kannalta tärkeää aikaa, silloin harjoitellaan tulevaa kilpailukautta varten, valmistellaan ja treenataan peruskuntoa, tekniikkaa ja suunnitellaan tavoitteita tulevalle kaudelle. Suomen olosuhteissa treenaaminen voi olla välillä haastavaa, koska hevoselle ja ratsastajalle voi terveydellisesti olla haitallista treenata alle -20 asteen pakkasessa, mitkä valitettavasti ovat yleisiä. Se käy keuhkoihin, kokeile vaikka juosta lenkkiä siinä kylmyydessä. Itse koitan treenata Pennyn kanssa talven mahdollisimman tehokkaasti ja pakkaspäivinä kävellään tai mennään kevyesti maastossa ilman satulaa. Samalla se vahvistaa jollain tapaa ratsastajan ja hevosen välistä sidettä - ja on muuten harvinaisen hyvää terapiaa esimerkiksi koulustressin keskellä!

Ratsastuskouluissa pakkaset ovat iso ongelma, meillä pakkasraja kulkee siinä -20 asteessa ja joinain talvina voi tulla viikkojen putki, ettei tunteja voi pitää. Se on haitallista niin taloudellisesti, kuin hevosillekkin, jotka ovat tottuneet säännölliseen liikuntaan ympäri vuoden. Tottahan toki hevosetkin ansaitsevat lomansa ja tuolloin sen saavat, mutta hevonen on kuitenkin luotu liikkumaan, eikä kaipaa lomaa - varsinkaan karsinalomaa, kovin pitkiä aikoja kerrallaan. 

Tästä päästäänkin siihen, että vaikka tallille lähteminen voikin tuntua inhottavalta kovalla pakkasella ja kylmällä, niin silti voisin sanoa, että heppatytöt tykkäävät talvesta. Se antaa niin monia mahdollisuuksia hevosten kanssa, meillä tallitytöt saavat talvipakkasilla liikuttaa hevosia ilman satulaa päivinä, joina tunteja ei voida pitää. Lisäksi hankitreenit, hiihtoratsastukset, vaellukset, rekiajelut ja kaikki talvinen touhuaminen hevosten kanssa on niin hauskaa, että pakkanen varmasti unohtuu. 

Ja se satulahuoneen lämpö kaikkein kovimmalla talvipakkasella, kuuman kaakaon kera...

Lopulta jokainen itse pohtii tykkääkö siitä talvesta vai ei.

En vaihtaisi sitä pois, vaikka kesää rakastankin. 

Tykkään talvesta.






3 kommenttia:

  1. Olis kiva josntekisit talleista uuden esittelyn video muodossa, kun siitä aina äkee paremmin :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kokeilla tehdä jos vain ehdin joku päivä. Tietenkin mielellään valoisaan aikaan :)

      Poista
  2. Tykkään talvesta, kuhan pakkasta ei ole yli -20C kun sitten alkaa jo itellä olemaan niin kylmä:)

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu