1.12.2012

118. JOULUKALENTERI 1#




1# Ypäjän arkea

Blogin ensimmäinen joulukalenterin luukku käsittelee Ypäjän arkea Ratsastuksenohjaajaopiskelijan kannalta, siltä perusteelta minkälaisen käsityksen sain siellä ollessani n. 3 kuukautta.

Alkuun on helpompaa ja tutustumista, vaikkakin jo ensimmäisellä viikolla oltiin tallitöissä ja hoidettiin hevosia. Alkuun teoriatunnit ja käytännönharjoitukset tuntui aika turhauttavilta, vaikkakin kyllä tärkeiltä, opiskeltiin hevosen harjausta, satulointia, suitsintaa, suojien laittoa, vetosolmun tekoa, heinien punnitsemista, karsinan siivousta jne. eli ihan perushommaa ainakin minulle, joka olen tehnyt tallitöitä koko ikäni. Toisella viikolla taisi olla ensimmäiset ratsastustunnit, joilla ei päästy vielä laukkaamaan vaan enemmänkin taisi opettaja katsella lähtötasoa ja sitä, kuinka lähtee sitten meidän kanssa hommia työstämään. Hevosia meillä kymmenellä oli käytössä kuusi, eli mentiin kahdessa viidenhengen ryhmässä ja hevosista viisi meni kaksi tuntia päivässä. Näin tehdään siis ensi kevääseenkin asti ja hevoset vaihtuu aina 1-4 viikon välein, kokoajan ei mennä samalla. Ratsatustunteja oli kaikilla päivittäin:

Maanantai ja tiistai: koulua
Keskiviikko: puomeja
Torstai: esteitä
Perjantai: koulu tai maasto
Viikonloppu: käyntimaasto toisena päivänä, toisena vapaapäivä

Itse en kovin paljon ihan ratsastamisesta tänä aikana oppinut, istunnan parantamiseen sain kyllä paljon parannettavaa ja ajateltavaa, niin uutta kuin myös vanhoja vinkkejä, eli mitä tiesinkin jo epäkohtia olevan mm. sisäkäsi jää välillä vahvaksi, istunta valuu kaarteessa ulos, käsien asento jne... Opettajana toimii rokeilla alkuun Perttu Pasuri ja myöhemmin mukaan tulee Vinnu, Susu jne. Itse kerkesin olla Pertun tuntien lisäksi myös Salla Varentin tunnilla. Ratsastuksen jälkeen varusteet putsataan aina. Ekalla tunnilla ratsastavat menee keräämään kakkoja tokan tunnin ajan, ellei olla päivätallissa. Myös puomit ja esteet laitetaan paikoilleen ja raivataan, pohja ja ura tasoitellaan ja lantasaavit tyhjennetään aina tuntien jälkeen. Toka tunti tekee tietenkin ekan tunnin jutut.

Ratsastuksen lisäksi päivittäiseen ohjelmaan kuului lisäksi yksi tallivuoro, joko aamu-, päivä- tai iltatalli. Nämä vuorot vaihtui viikoittain niin, että yksi viikko oltiin aamussa, yksi päivässä, yksi illassa. Iltavuoroviikon jälkeen jäätiin viikonloppuvuoroon ja sitten alkoi taas alusta, aamu, päivä.... Viikonloppuvuoroa seuraavalla viikolla sai aina perjantaivapaan, silloinen päivätalli hoitaa myös vapaallaolijoiden aamutallin ja hevosten liikutuksen, mikäli joku hevonen jäi liikuttamatta. Viikonloppuvuorossa myös liikutetaan kaikki ryhmälle kuuluvat hevoset ja viikonloppuvuoroon kuuluu kaikki tallivuorot. Aamutalli alkaa 06:00 ja kestää 08:00 välillä käydään aamupalalla, mutta monesti menee myöhempään, tallivuorot siis venyy paljon sen mukaan minkä verran hommaa on ja sään ja loimitustenkin mukaan. Päivätalli 11:00-13:00 sisältäen ruokatauon. Iltatallia ennen pitää käydä syömässä ja iltatalli tehdään sitten yhteenputkeen 16:30-20:00, viikonlopun iltatalliin kuuluu myös yöheinät, jotka jaetaan 20:30.  Tallivuoro tehdään aina samalla ryhmällä jossa on 3-5 ihmistä, ryhmät jaettiin meille heti ensimmäisenä päivänä. Vastuukarsinat on oma ratsastettava ja nimikot, jos ei saa omaa ratsastettavaa niin sitten joku ekstraheppa, esim nelostallin yksäreitä. Tallivuorot siis tehdään aina nelostallilla ja nelostallin ratsastuskoulussa. Erilliset vastuualueet vaihtuu viikoittain ja ne tuli aina edellisenä sunnuntaina lapulla ilmoitustaululle. 

Omat karsinat siivotaan joka päivä kaksi kertaa riippumatta tallivuorosta! Samalla on huolehdittava kuivituksesta, juomakupin ym. puhtaudesta. Viikkosiivous tehdään kerran viikossa, yleensä torstaisin, silloin pestään karsinan seinät, kalterit, ruoka- ja vesikupit ja pyyhitään pölyt kaltereista, sekä tarkistetaan liitutaulun siisteys. Siis jokaisella hevosella on oma liitutaulu jossa on ohjeita mm. ruokintaan. Tallimestari käy välillä katsomassa onko karsinat siivottu hyvin. Karsinat käännetään vain tallimestarin käskystä, mutta n. kerran kuukaudessa. Poikkeuksena Tellu jolla on aika märkä karsina, sitä piti kääntää kahden viikon välein. 

Ratsastuksen ja tallitöiden lisäksi oli teoriatunteja ja käytännön tunteja, eli harjoiteltiin kaikkea hevosten hoitoon ja tallijuttuihin liittyvää. Itse kerkesin suorittamaan ruokinnan, eläinlääkinnän ja tuotantoympäristön kurssit, mutta lisäksi on esim. ratsastuksen teoriaa, ratsastuskoulutoimintaa, yrittämistä, kengitystä, valjastyötä jne. Käytännössä harjoiteltiin jo edellä mainitsemiani sekä sen lisäksi ketjusiteen tekoa, ruokien tunnistamista... 

Kouluajan ulkopuolella piti siis vastuukarsinoiden lisäksi huolehtia omasta nimikosta ja ratsastettavasta. Hoitoon kuuluu mm. varusteiden hoito, hevosen ulkonäön siistiminen, varusteiden korjaus tarvittaessa ja vaihtaminen mikäli ei sopivia, perushoitoa siis, lisäksi kavioiden kuntoa ja pituutta piti tarkkailla ja varata aika kengityspajalle ja myös viedä/tuoda se heppa ajoissa kengitykseen. Tallin liitutaululle tuli aina viesti esim. "to heinäkuorma klo 8" ja silloin aina purettiin heinäkuorma, muu ohjelma jäi sitten joko myöhempään tai välistä. Eli lukkariin saattoi helpostikin tulla samana päivänä lisää 2h ohjelmaa ja sitten olikin peruttava kaikki muu ohjelma esim. oman hevosen liikutus tai nimikon hoito ja tehtävä ne myöhemmin. 

Vielä jatkuu: Aina torstai-iltaisin on ratsastuskouluavustus 16:30-20:00 ollaan laittamassa tuntiheppoja valmiiksi ja talutetaan kaksituntia tenava- ja alkeistuntilaisia vanhempien rokkien pitämillä tunneilla. Kaikki muut oli taluttamassa paitsi iltatallilaiset. 

Asunnolla oloon minulla itsellä jäi yleensä aikaa illasta ja pari taukoa päivällä, hevosettomilla varmasti on enemmän aikaa oleskeluun ja esim. kuntosalilla käymiseen, mutta itse monesti vietin asunnolla sen ajan kun söin, kävin suihkussa tai nukuin. Asunnot rokeille on kanerva- asuntoloita, jotka on viihtyisiä ja mukavia. 

Haluan vielä painottaa, että omasta mielestäni ypäjällä ei ollut rankaa fyysisesti, vaikka ohjelmaa tursuaakin joka tuutista. Mutta aikataulun tiukkuus teki omasta treenaamisesta ja oman hevosen huolehtimisesta todella vaikeaa, mikä aiheutti kamalaa stressiä, lisäksi suurin osa siitä mitä tein ypäjällä, on mahdollista tehdä ja oppia myös täällä kotona ja varmasti monessa muussakin paikassa. En silti sano ettei ypäjä sopisi jollekkin, meille se vain ei ollut oikea paikka. 

Laitan tähän yhden päivän ohjelman ihan vain suuntaa antavasti, mutta muistakaas että ohjelma tosiaan tälläisessä koulussa muuttuu ihan joka päivä. 

05:40 herätys
06:00 aamutalli
07:00 aamupala
07:30 aamutalli jatkuu...
08:15 teoriatunti/heinäkuorma/viikkosiivous jne.
09:30 hevosten laitto I tunnille
10:00 ratsastus (tokalla tunnilla ratsastavat kakkojen ja esteiden ym. huolehtiminen)
11:00 hevoset purku (toisen ryhmän ratsastus) [päivätalli]
12:00 ruoka (niillä jotka ei ole päivätallissa on vapaata 13 asti)
13:00 teoriatunti
14:30 teoriatunti
16:00 ruoka
16:30 iltatalli (vastuukarsinat, nimikkohoidot ym. niillä kellä ei ole iltaa) [torstaisin ratsikouluavustus 20 asti]



Toivottavasti tästä oli apua ypäjästä haaveileville, parhaan kuvan saa kuitenkin itse kokemalla ypäjän. Oikeaa kuvaa tästä paikasta ei saa ennen kuin sielä asuu, en varmaan itsekään asunut lähellekkään tarpeeksi kauan, mutta kuitenkin omille hermoille ihan tarpeeksi ☺ ja tämänkin oli ihan pintaraapaisu siihen maailmaan. Kysyä saa jos jokin askarruttaa, mutta myös soveltuvuuskokeissa kannattaa rohkeasti kysyä opettajilta ym. 









2 kommenttia:

  1. tekiks vahemmat rokkilaiset ollenkaa tallii ku ilmeisesti aika ahkeraan te teitte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhemmat rokkilaiset tekee viikolla ymmärtääkseni 3 -tallilla ja vain viikonloppuja nelosella. Siis viikolla tehtiin tallivuorot tuolla omalla ryhmällä :)

      Poista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu