10.5.2013

163. Treenaamisen iloa

KUVIA LISÄTTY 11.5 KLO 9:53
 
Alkuun muutamia kuvia Match Showsta, Pennyn ilmeet kertoo vähän siitä, että tylsää oli, mutta kunhan saan julkaisuluvan niin lisää kuvia tulossa. Joissain onneksi Pennykin on onnellinen, mutta tästä sen näkee, että se on toiminnan hevonen! :)
 

Tuomarin tarkan syynin alla

Jee! Punainen! Pennyä vähän epäilyttää.

"Äitii missä ne esteet on, mulla on tylsää"

Katselen vähän kypärän lipan alta mitä tapahtuu. Ja otsapanta
pamahti vinoon palkinnon laitossa.
 
Otsikko kertoo siitä fiiliksestä, joka jälleen kerran vallitsee onnistuneiden valmennusten jälkeen. Tänään oli siis Dominiquen kouluvalmennus ja huomenna sekä sunnuntaina jatkuu esteiden merkeissä. Oltiin äitin kanssa kahdestaan tänään ja saatiin tosi tehokas treeni.
 
Alkutunnista tehtiin ympyrällä suoralla hevosella siirtymisiä ilman kättä, siis pelkästään istunnalla ja painoavuilla, äänen käyttö oli sallittua tarvittaessa, mutta en ainakaan Pennyn kanssa sitä tarvinnut. Ensin tehtiin käynti-pysähdys-käynti siirtymisiä. Pysähdyttyä hevoselle annettiin ohjaa ja se ei saanut lähteä siitä liikkeelle vaan sen piti aina odottaa pohjeapua. Sitten tehtiin samalla idealla ravi-käynti-pysähdys-ravi siirtymisiä. Siitä jatkettiin ravi-käynti-peruutus-ravi siirtymisiä, tarkoitus oli siis tehdä tämä kaikki ilman pysähdyksiä.
 
Nämä siirtymiset toimi alkuverryttelynä, jonka jälkeen nostettiin laukkaa ja tehtiin molempiin suuntiin edelleen ympyrällä käynti-laukka-käynti siirtymisiä. Hevonen ei saanut ennakoida ratsastajaa ollenkaan ja sen piti kuitenkin siirtyä heti pyydettäessä. Itse tietenkin omaan asentoon pitää kiinnittää kokoajan huomiota, tämä valmentaja kyllä näkee selkänsäkin taakse jos istunta heilahtaa tai käsi nousee siirtymisessä.
 
Pienten välikäyntien jälkeen mentiin laukkaa koko maneesissa ja toiselle pitkälle sivulle ratsastettiin kaksi vastalaukkakaarta, molempien tuli olla täsmälleen samankokoisia ja kaviouralla tuli käydä täsmälleen keskellä maneesia. Kaaret oli siis suhteellisen pieniä. Penny teki molempiin suuntiin hyvin, toisella kerralla molemmissa suunnissa ensimmäisessä kaaressa oli vähän tasapainottomuutta ja jäin pikkuisen liian jäykäksi kädestä itse.
 
Tämän jälkeen alettiin työstämään vastalaukkaa vielä enemmän, tehtiin suuri kahdeksikko (molemmat ympyrät n. 15m). Toinen puolesta mentiin myötälaukkaa ja toinen vastalaukkaa, kokoajan mentiin melko koottua laukkaa. Vaikka se onkin nykyään jo paljon helpompaa Pennylle, menin tänään ihan äärirajoilla sen laukan kokoamisen kanssa ja välillä tulikin siirtyminen raviin, silti en saanut suurentaa laukkaa, sillä eihän sitä kokoamista opi jos sitä ei tee. Loppujenlopuksi saatiin monta hyvää vasta- ja myötälaukkaympyrää.
 
Tämän jälkeen tehtävät vain jatkui, eli nyt alettiin tekemään töitä käynnissä. Tehtiin 360 asteen takaosakäännös puomin ympäri, tätä on vaikea selittää, mutta tultiin puomin toista sivua pitkin ja puomin pään ympäri käännettiin niin, että päästiin jatkamaan puomin toisella puolella takaisin. Takaosakäännökset sujui siten hyvin, että Penny kyllä kääntyy eikä jalat jää "poraamaan maata", mutta takajalat saisi silti astua enemmän ristiin. Dominique kuitenkin sanoi, että vika ei ole minun ratsastuksessa vaan tehtävä on (vielä) liian haastava Pennylle. Voi olla, että Penny ei koskaan pysty tekemään takaosakäännöstä ns. täydellisesti, mutta tällähetkellä sille paras suoritus saavutettu!
 
Loppuun mentiin laukkaa eteen ja kootusti vuoronperään ja tultiin muutamat laukanvaihdot, vaikka tunti oli lopuillaan, ei hevonen ja ratsastaja päässyt yhtään helpommalla! Laukanvaihtojen piti olla täydellisiä ja ilmeisesti onnistuttiin hyvin, koska tästä tehtävästä sain vain kehuja. Loppuun mentiin sitten kevyttä ravia eteen ja täysin vapain ohjin, kyllä huomasi taas treenin tuloksen kun itsellä oli niin hyvä mieli näinkin monipuolisen ja rankan tunnin jälkeen, sekä hevonen oli rento, mutta ei ollenkaan väsynyt.
 
Kehuja tuli näistä:
 
Laukannostot käynnistä, ajoitus oikea eli laukannosto silloin kun sisätakajalka hevosen alla
Laukanvaihdot
 
Parannettavaa:
 
Laukan kokoaminen
Vastalaukka kootummassa laukassa, silti tasapainossa ja eteenpäinpyrkimys
Takaosakäännöksessä takajalkojen tehokas työskentely
Laukka-käynti siirtymisessä ylävartalo entistä jäykempänä ilman heilahdusta
Jalkojen paikka ravatessa
 
Noista jaloista sain kommenttia jo viimekerralla, että ne valuu hieman liian eteen. Esteitä ajatellen istunta on todella ihanteellinen, mutta kouluratsastuksessa jalat pitäisi olla 3-5 cm taaempana. Tarvitsisin koulusatulan, sillä Batesin pohjetuet työntää jalkaa eteen. Harjoitellaan siis edelleen, mutta laukassa ja käynnissä pohje on kuulema oikein hyvä, kuten muukin istunta.
 
+++
 
Ihan erityiskommentti tuli harjoituksesta, jota olen tehnyt, eli hypännyt kavaletteja ilman jalustimia ja freejump-collierin avustamana. Kuulema olen fiksu ja oikeasti kehittymässä kun ymmärrän tehdä tälläisiä harjoituksia myös yksin. Se oli kivaa kuulla. :)
 
 
 
Kilpailu
 
Minulta on toivottu blogiini kilpailua tai arvontaa;
 Olen miettinyt jonkinlaista bannerikilpailua. Jos joku haluaa tehdä Bannerin niin tee toki ja lähetä osoitteeseen jasmin.sundvall@windowslive.com TAI jassund@gmail.com.
 
Bannereita saa tehdä niin monta kuin haluaa, kuvia voi kopioida blogista vapaasti bannerin tekoon. Ohjeita en enempää anna, eli tehkää ihan oman maun mukaan.
 
Julkaisen kaikki bannerit yhdessä postauksessa ja julkistan voittajan. Teen voittajan blogista esittelyn ja lisäksi tavarapalkinto arvoltaan n. 5-10 e. Esimerkiksi Metalabin flex -kannukset tai muu vastaava, palkinnot joko postitse (vastaanottaja maksaa maksut) tai tallilla ym.
 
Minulla on oikeus käyttää kaikkia bannereita, joita kilpailun tiimoilta saan. Järjestän kisaan osallistuneille bannereille myös lukija-arvonnan ja arvonnan voittanut banneri tulee olemaan osa uutta ulkoasua.
 
Kiitos kaikille osallistujille jo etukäteen ♥
 
 
 
 
 
Mikä on tämä i l m e ? :D

Tää on aika täydellinen rakennekuva Pennystä, rajaus
vain saisi olla hieman pienemmällä alueella.


Paras hevosenhoitaja tukka liehuten, Meri, minä ja Penny

Kuvat: Eevi Halonen, Heini Karhinen, Iina Kuosmanen ja Viivi Varis

4 kommenttia:

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu