5.3.2013

141. Motivaatiosta

Mikä antaa teille motivaatiota tekemiseenne? Mikä motivoi tekemään läksyjä tai töitä, mikä motivoi treenaamaan omaa kuntoa tai kilpailulajia?

Jokaiselle lienee henkilökohtaista mistä motivaatiota ja innostusta omaan tekemiseen tulee. Itselläni paras motivaattori on ajatus siitä, että aina voi kehittyä paremmaksi. Aina voi koittaa tulla paremmaksi. Sen lisäksi kilpaileminen kiehtoo ja antaa aihetta treenaamiselle. Jännitys ja onnistumisen tunne on varmaankin parasta tässä lajissa, mutta ei epäonnistuminenkaan motivaatiota kaada, sillä sehän juuri antaa lisää treenattavaa. Ratsastuksessa ei ole koskaan valmis ja jokainen voi olla hyvä omalla tasollaan. Voidaan sanoa, että ratsastaja on taitava, vaikka hän olisikin vasta alkeistunnilla. Hän on taitava siinä mitä itse tekee, ei aina tule verrata maailman huippuihin.                    

                                     Muutenhan meistä todella harva olisi taitava.

Minä ja suomenhevosruuna Ransuli 2007
En sanoisi, että olen kovinkaan kokenut, mutta mielestäni oppinut hevosista paljon vuosien mittaa. Ei ole tärkeintä osata ratsastaa, vaan myös käsitellä hevosta jokapäiväisissä arkitehtävissä, kuten taluttamisessa, hoitamisessa ja ruokkimisessa. Sen lisäksi hevosenlukutaito, eli taito tietää mitä hevosen päässä milläkin hetkellä mahtaa liikkua, kasvaa. Oppii tuntemaan hevosen ilmeitä ja reaktioita. Sen lisäksi oppii tuntemaan eri hevosia yksilöinä. Vieras hevonen on aina vieras, kokenut hevosihminen tietää sen ja osaa olla varuillaan myös silloin. Äkäinen hevonen on äkäinen myös kokeneelle, mutta mahdollisesti kokeneempi tietää mistä se johtuu tai ainakin osaa käsitellä hevosta vaarantamatta itseään. Eikä sekään mene aina niin. Myös parhaille sattuu ja tapahtuu, onnettomuus voi olla senteistä ja sekunneista kiinni. Hevonen on kuitenkin aina arvoituksellinen, myös se tallin pullamaisin polle.

 
Tullakseen hyväksi ratsastajaksi on tietenkin tärkeää ratsastaa mahdollisimman paljon ja erilaisilla hevosilla, mutta on tärkeää myös käsitellä hevosia paljon erilaisissa tilanteissa. Ihan siitä tallin siivoamisesta ja hevosten ruokkimisesta kilpailutilanteessa hevosen käsittelyyn. Sama hevonen voi olla aivan erilainen eri tilanteissa.
 
Näistä vinkeistä saan ainakin itselleni paljon motivaatiota treenaukseen ja aamulla aamutalliin heräämiseen:
 
1. Ratsasta monenlaisia hevosia, kaikkia mitä mahdollista, myös sitä "ärsyttävää kouluttamatonta jukuriponia" kuin sitä "paksukalloista suokkia" että myös sitä "kuumakallea". Vaikka kaikki ei voisi opettaa sinua hyppäämään isoja esteitä tai ratsastamaan täydellisiä koulukiemuroita täydellisessä peräänannossa, voit silti jokaiselta oppia jotain.
 
2. Käsittele hevosia. Jos sinulla ei ole omaa hevosta, hanki hoito- tai vuokrahevonen. Halukkaalle ja ahkeralle varmasti löytyy jostain hoitohevonen, pitää vain olla rohkea ja kysyä. Tässäkin pätee se, että jokaiselle ei sitä säihkyvää kilpakenttien tykkiä kohdalle satu, mutta varmasti yhtä paljon hevosen käsittelyä oppii myös harraste- tai tuntihevosen kanssa. Tilanteet vain on erilaisia.
 
3. Mikäli mahdollista, osallistu tallin arkirutiineihin. Tee jonkunverran tallihommia. Jokainen hevosten kanssa vietetty hetki opettaa niistä, vaikkei sitä sillä hetkellä tajua.
 
4. Pitää ymmärtää rajallisuus. Ratsastus on kallis harrastus. Raha ei välttämättä riitä kaikkeen. Hevosen taidot ei välttämättä riitä kaikkeen. Omat taidot ei vielä riitä. Ei tarvitse kurkotella kuuta taivaalta. Pieni asia nyt on isompi joskus tulevaisuudessa. Rajallisuutta on kaikessa.
 
5. Jos olet onnekas ja omistat oman hevosen tai vuokrahevosen niin älä pelkää kysyä apua. Monet ongelmat on mahdotonta selvittää yksin. Taitavienkin ratsastajien hevosilla ratsastaa välillä muut, taitavammat ratsastajat. Voin sanoa, että viimekevään ongelmista en olisi selvinnyt ilman äitin apua, äiti ratsasti Pennyllä muutamia kertoja ja meillä alkoi heti sujua paremmin.
 
6. Kysyvä ei tieltä eksy, joten kysy aina jos epäilet jotain. Joskus ihmiset voi olla väsyneitä tai ärsyyntyneitä ja vastaus voi olla jotain muuta kun sen pitäisi olla, mutta silti ei pitäisi pelätä kysyä. Hevosten hoidon aloittelussa kysymyksiä varmasti jokaisella herää. Samoin myöhemminkin. Aina ei edes ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä jotain, joten pahitteeksi ei olisi kysyä useampaakin mielipidettä.
 
7. Pidä välillä hevoslomaa. Ei aina tarvitse olla heppojen kanssa, kyllä se pidemmän päälle tekee jokaiselle hyvää ottaa lomaa siitä, mitä päivittäin tekee. Myös hevostelusta.
 
8. Menestyksen ja kehittymisen eteen on tehtävä töitä. Oikotietä onneen ei ole. Joskus jokin oikotie voi tuntua hetken hyvältä, mutta jossain vaiheessa tulee takapakkia.
 
9. Ratsastajasta ei välttämättä tee hyvää se, että hevonen kulkee peräänannossa tai ratsastaja hyppää suuria esteitä. Ei myöskään ratsastajasta tee huonoa se, että hevonen ei kuljekaan peräänannossa tai ratsastaja ei hyppää isoja esteitä - tai esteitä ollenkaan!
 
10. Tarvitaan myös ripaus onnea ja hyviä sattumia sekä kärsivällisyyttä ja uskoa omaan osaamiseen! Jokainen voi kehittyä omalla tasollaan, kaikista ei tarvitse tulla maailmanmestareita! :)
 

 


14 kommenttia:

  1. Hienoja apuja kerroit ihmisille jotka lukee sinun blogiasi. Jos olisi joku hevos tapahtuma niin sielä minun mielestä voisit pitää jonkun puheen esim. hevos aiheeseen liittyvä tai, että kerrot jotain Kantelesärkästä tai, että miten ahkeria talli tyttöjä liikku täällä meidän tallila. Minä en nyt tiiä oliko tää sinun kirjoittama teksti jotenkin puhe, mutta minun mielestä tämä sinun kirjoittama teksi oli jotenkin puhe. Tämä teksi rohkaisi vähän minuakin, että jos minä en osaa jotain juttu niin pyydän ihan rohkeasti apua eikä tarvitse nolostua jos ei osaa jotain juttua ja jos esim. ei osaa laittaa hevosen jalkoihin suojia tai on epävarma tai ei uskalla niin sitten minä voin pyytää joltakin apua tai, että laitetaan ne suojat yhdessä tai se vielä, että jos joku vaikka katsoo siinä vieressä, kun minä laitan sille ihanalle pollelle ne suojat. :)) Joo.... Sori, kun tässä sinulle pälpätän jotain...:xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kerroit mielipiteen :) Olihan tämä tavallaan "puhe" sellainen mielipide postaus. Mitä nyt välillä tuolla hommissa mieleen pälkähtää ideoita :)

      Poista
  2. Todella upea banneri! Minun mielestä toi bannerei käy tähän siniseen väriin ja se on minun mielestä jotenkin vähän vanhan aikainen kun on mustaa, että ei ole värijä. :)) Minä pidän tosta bannerista siksi, koska se on minun mielestä jotenkin vanhanaikainen ja pidän todella paljon vanhanaikaisesta esim. tuolit,kaapit,pöydät ja esim semmoinen todella hieno polkupyörä jossa on esim. kori ja siinä kukkia. ( koriste pyörä )

    VastaaPoista
  3. Kuka toi heppa on bannerissa?

    VastaaPoista
  4. Onko teillä sellaisia pomminvarmoja heppoja (ei niin isoja kuin rommi)? En ole pitkään aikaan ratsastanut ja pelottaa vähän :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan niitä sellaisiakin, soita äitille ja rohkeasti kysy :) Esim. suokeista Örkki ja siiri ja valo on tosi rauhallisia ja kilttejä. Schumi myös mutta sekin on aika iso.

      Poista
  5. minkä nimisiä yksityisiä teillä tällä hetkellä asuu, esim. sellainen iso musta pv?, jolla on RHINO merkkinen siniruudullinen loimi ja b-vertigon päitset? ja sitten sellainen vanhalle tallille menevän tien varressa olevissa tarhoissa oli sellainen vähän pennyn näköinen rautias pv, jolla on bucasin harmaa loimi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että tolla isolla mustalla tarkoitat Millan Ladya, eli Lahoraa. Sitten se Pennyn näköinen on juuri se Hessu, jota myös ratsastelen. Heksandrs siis. :) Kaikki yksärit on:
      Ceniba, Palermo, Fair Adeline, Dalgards gongrad (ei mitään tietoa miten kirjotetaan oikein), Esker II, Ritari Helge, Zippo S, Bonita, Vajatus, Heksandrs, Parad, Simppa, Jantar, Lahora, Lorená, Tjakka, Helinä, Keikon kihi, Nopsa ja Tommy boy. :)

      Ihan kaikkien nimiä en varmaankaan oikein muistanu :P

      Poista
  6. onko ransu vielä teillä? Onko suunnitelmissa ostaa uusia tuntihevosia, kun moni on lähtenyt eläkkeelle? Ainii, tuleeko petteri myyntiin jossain vaiheessa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ransu ei ole pariin vuoteen ollut, se lähti eläkkeelle pääsääntöisesti maastoiluun ja harrasteluun ja on kuulema oikein virkeä ja hyvinvoiva :) Tuleevaisuuden suunnitelmat on vielä vähän auki kaiken osalta, kun direktiivit tulee voimaan niin jotain muutoksia tulee tapahtumaan, sillä vanha talli on otettava pois käytöstä/remontoitava.

      Poista
    2. Jatkatteko te kuitenkin ratsastustalli toimintaa?

      Poista
    3. Kaikki suunnitelmat on ihan auki vielä, en osaa sanoa enkä äitiä kauheasti ole halunnut painostaa. Hänen valintansa, iso sellainen, se kuitenkin loppujenlopuksi on. Mutta selviää aikanaan :)

      Poista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu