29.3.2013

149. Asenteesta

Mitä minulle on sanottu Pennyn kanssa käydessäni valmennuksissa tai muiden ihmisten suusta:

"Sulla on aivan karmeita puutteita perusratsastuksessa, kannattais varmaan palata ihan peruskursseille opettelemaan kuinka ohjia pidetään käsissä ja et miten se hevonen liikkuu."

"On se kyllä melkonen rautakanki toi sun hevoses."

"Sähän voisit kokeilla laittaa sille gramaanit ja juoksuttaa vaikka niillä, jos se vähän vertyis. Ootko koskaan kokeillu?"

"On kyllä aika röyhkee toi hevonen ku se tolleen kieltää."

"Jonkun kokeneemman pitäs ratsastaa ja hypätä sillä, sehän on ihan pilalla kohta koko hevonen."

"Meneeks se muka aina noin, miten sä oikeen oot sen ratsastanu?"

"Sähän ratsastat niinkun koittasit kiivetä perse eellä puuhun, ei semmonen onnistu niinkun varmaan ymmärrät."

"Sinulla on hyvin kaunis istunta, mutta hevoseen vaikuttaminen tarvitsee paljon harjoitusta."

"Mut sä meetkin aina niin pitkin ohjin."

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Niin ja näistä ja kaikesta muusta suurin osa on ammattilaisten suusta. Joskus on jopa käsketty lyömään kun hevonen kieltää. En ole lyönyt. Niin ja nämä kommentit ei tosiaan ole päästä keksittyjä, vaan muutkin ihmiset ovat olleet paikalla kuulemassa näitä.

Mutta mietin vain sitä, että onko hevosmaailma tosiaan tälläistä, ahdasmielistä? On se monessakin paikkaa ja suhteessa. Sen virran mukaan ei kannata mennä, voi olla parempi pitää oma pää ja tehdä asiat rauhallisesti omalla painollaan ja odottaa kehitystä, kuin kiirehtiä joidenkin apukeinojen avulla. Valmentajan nimekkyys ei tee hänestä välttämättä hyvää, ei myöskään se, kuinka paljon hän ottaa rahaa. Eri keinot sopii eri ratsukoille, mutta hevosen väkivaltainen kohtelu ei koskaan ikinä saa olla ratkaisu. Se on vain tapa saada mitä ihminen tahtoo juuri nyt. Ihminen laittaa itsensä aina edelle.

Noh, sitten siihen, että suurimmassa osassa on kyse siis Pennyn asennosta tai tarkasta luonteesta, se on mitä on. Penny on herkkä ja tarkka hevonen, jos ratsastaa puolihuolimattomasti, se ei tee mitä pyydetään. Ei se riehumaankaan ala. Moni valmentaja tykkääkin laittaa sen minun syyksi ja niin voihan moni virhe ollakkin minun syytäni, mutta se, miten Penny liikkuu, on vielä tällähetkellä ainoa oikea tapa sille. Sille on siis todellakin vaikeaa kulkea peräänannossa, jokin todennäköisesti synnynäisesti sen rakenteessa estää sen. Sen selässä on käyneet monet kokeneet ratsastajat ja se ei ole sen kummoisemmin kulkenut. Eli nyt ei ole kiinni siitä, että olisin ihan oikeasti sen pilannut. Ja jos joku vielä epäilee niin en todellakaan ole käyttänyt apuohjia enkä käytä, sillä mielestäni hevonen pitää saada ensin avuille ilman mitään vippaskonsteja ja vasta sitten ottaa apuohjat, tuomaan apua, ei tekemään työtä ratsastajan puolesta. Se on hevosen pakottamista ja se jos joku rikkoisi ainakin Pennyn kaltaisen hevosen, jos se väkisin väännettäisiin johonkin asentoon vain sen takia, että se sattuu olemaan ihmisen mielestä paras tapa hevoselle liikkua.

 
Niin, Penny on monen valmentajan mielestä ongelmahevonen, vaikka oikeasti paljon pahempia ongelmia on hevosilla. Penny on mahtava hevonen ja mistään sanoista huolimatta en ole koskaan epäillyt etteikö se johonkin pystyisi tai ettenkö voisi sen kanssa oppia. Se on opettanut minulle hyvin paljon. Tiedän, että todella, todella moni uskoo, että miulla ei oo hajuakaan hevosella ratsastamisesta. Se on ihan sama. Ei välttämättä olekaan niin paljon kuin voisi olla, mutta kukas sen maksimin määrittää? Tai minimin? Oon just niin hyvä kun oon ja opiskelen kokoajan lisää ja oon nyt saanu ympärilleni huipun tukitiimin ja valmentajan joka uskoo meihin, tavoitteisiin, taitoihin, kykyihin ja sanoo:
 
"Se on hieno hevonen."
 
Ja se, että joku meihin uskoo riittää pitämään asenteen positiivisena kaikesta muusta paskasta huolimatta. :)

9 kommenttia:

  1. Jatka vaan samaan malliin! :)

    Ikävä kyllä huomannut itsekin, että moni valmentaja on ihan väärällä alalla, moniin oppeihin ei voi luottaa, ei edes silloin jos valmentajalla onkin enempi nimeä ja vähän tunnetumpia oppilaita. Kuulee kaikkea ihan ihmeellisiä "Lyö sitä! Ei, ei tuollanen pieni kosketus riitä, kun lyö sitä ihan kunnolla niin että tuntuu, kun se vaan sikailee!". Ei sellainen ole hevosen kouluttamista, ei mikään sellainen ole joka tapahtuu hevosen hyvinvoinnin kustannuksella.
    Valmennettaviin ei panosteta ollenkaan eikä heidän ratsastus kiinnosta todellisuudessa yhtään, kunhan vaan rahat saisi.

    Kun löytää valmentajan joka oikeasti arvostaa sitä, että asioita tehdään hevosen kanssa yhdessä, niin että kumpikin nauttii tekemisestä, edetään johdonmukaisesti eteenpäin ja pidetään asiat yksinkertaisina eikä sorruta mihinkään ihmeellisiin kikkailuihin ja voimakeinoihin, niin ollaan jo todella pitkällä.

    Muiden mielipiteistä ei tarvitse välittää silloin kun tietää että itse tekee oikein ja parhaansa ja hevonen voi hyvin, ja Penny ainakin voi siun hoidossa ja ratsastuksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti paljon kommentista, paljon samaa mielipidettä. Tietenkin kritiikkiä pitää kestää paljonkin, mutta on aivan eri asia jos se on niinsanotusti vittuilua ja muuta vastaavaa mukavaa.

      Poista
  2. Siulla on Jasu kunnioitettava asenne. ARVOSTAN.
    Tiedän niin tuon tunteen, kun saa paskaa niskaan, kun ei tee ihan samalla tavalla kuin kaikki muut.

    Miun Moonahan on kolmevuotiaana saanu laatuarvosteluista tuomion, että ihan turha hevonen: kapasiteetiton.

    Ja sitten se luonne... hankalaksi ja hulluksi on sitä useampaan kertaan sanottu. Ja miulle on monta kertaa sanottu, että kuinka sie ilkeet tollasen kanssa tulla ylipäätään kisoihin.


    Mie oon kuitenkin rakastanu sitä, vaikka se ei ois aina toiminu ihan suunnitellusti. Oon tehny sen kanssa nöyrästi duunia ja uskonu siihen, itseeni ja meidän yhteiseen tiehen. Ja nykyään se on osoittautunu paljon taitavammaksi kuin ikinä oon uskaltanu unelmoida...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Viivi! Tiiätkö muistan aina sen kommentin kun olit vielä meidän tallilla ja Tuija sano jotakuinkin näillä sanoilla et:
      "Yleensä D ei tykkää suomenhevosista mutta sitten kun se valmentaa Viiviä ja Moonaa niin siitä kyllä huomaa, että se ihailee miten hieno suomenhevonen Moona on." -Siis jotakuinkin kuitenkin niin, että Moona tuli ylistettyä suokkien joukosta jonnekkin korkeuksiin:P Sehän on huippu ♥

      Poista
    2. Kiitti Jasu <3 ja synttärapsutukset Pennylle!

      Poista
  3. Tosi hyvin kirjotit Jasu! Oon sun kanssa samaa mieltä. :)) Musta sä ratsastat tosi hyvin ja ohjeistaa jos joku tekee hevosen kanssa virheen. Oon muuten nähnyt sut, kun ratsastat. ;)

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvin kirjotettu! Sie oot tosi taitava ratsastaja, mitä oon nähny ku ratsastat ja kattonu videoista. Jatka vaan samaan malliin, ootte täydellinen ratsukko !

    VastaaPoista
  5. Hevostahan ei saa turhaan rankaista, koska se ei välttämättä ole edes sen vika. Sellaisen laiskanpulskean, joka kyseenalaistaa kaikkea voi olla hyvästäkin saada välillä kurinpalautusta muutamalla raipan näpäytyksellä, mutta ei miusta penny ole tuollainen. Mitähän ne valmentajat, jotka ovat pennya arvostelleet, olisivat mieltä esim. Lanesta ? Kannattaa valita sellaiset valmentajat/valmentaja, jotka/joka kunnioittavat/kunnioittaa sinua ihmisenä, ratsastajana sekä teitä molempia ratsukkona. Penny ei välttämättä ole niitä helpoimpia hevosia, mutta entäs sitten ? Penny opettaa ratsastajalle asioita, joita ei helpolla hevosella välttämättä voi oppia.
    T: Satu M.-G.

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu