2.11.2011

12. Mielipiteitä talutuksista ja muusta


Tuhkimo:)
Tänään menin aamulla talliin hommiin, Kaisa laittoi hepat pihalle, mentiin siis vähän myöhemmin, vasta kahdeksalta. Siivottiin karsinoita yhdeksään asti ja kävin hakemassa Siirin sisälle talutusratsastusta varten. Talutin Siirillä ns. terapiatalutusta (Jotkut yrittävät saada ratsastusterapiaan tukea KELAlta, mutta eivät saa ja tulevat yleensä meille ratsastamaan, jos ovat koittaneet hakea tähän lähistölle mm. Jaana Ratamaalle, tai sitten ihan muuten vaan.) eli ratsastaja menee ihan käyntiä hevosen kanssa ja avustaja on mukana koko ajan.

Talutus meni ihan kivasti, avustaja kyseli minun mielipidettä tälläisistä erityistalutuksista. Olen sitä mieltä, ja aina olen ollutkin, että niissä ei ole mitään pahaa. Monet erityislapset ja -talutettavat ovat niin iloisia ja rentoja hevosen selässä, että heitä on todella kiva taluttaa. Perustelin sitten mielipidettäni monelta kannalta ja juteltiin monia asioita niin ratsastajan kuin avustajankin kanssa. Yhteensä talutus kesti puolituntia.

Talli siivottiin loppuun ja hepat kävin ruokkimassa, sitten menin sisälle syömään - ja kuten FB'stä jotkut luitte, nukahdin olohuoneen lattialle. Sohva oli liian lyhyt, mutta ei ollut tarkoitus kuitenkaan nukkua vaan lukea uusinta Hevoset ja Ratsastus - lehteä. Kuitenkin kävi niin että nukahdin sen jälkeen kun äiti lähti jo takaisin tallille. :D

Antti kävi tänään kengittämässä Rommin, Schumin ja Pariisin. Huomenna Väiski, Belle, Lara ja Penny, sitten perjantaina vielä loppuja. Kohta on kaikilla jo hokit alla, ettei käy kuten viimevuonna ja hepat joudu olemaan sisällä kun lumet tuli niin äkkiä. Laitoin Pennyn valmiiksi päivätuntia varten ja Kaisa nyppi sen harjan, siitä tuli taas siisti ratsu! Siinä tuli vähän kiire ja kummasteltiin turparemmiä, joka ei oikeen  mene kohilleen, huomenna katsotaan Pennylle uudet suitset.

Koulutunti oli siis kyseessä ja Satu piti sen. Alkuun mentiin isolla ympyrällä asettaen sekä sisään, että ulospäin. Välillä ihan tikkusuoralla hevosella. Molempiin suuntiin näitä ja sitten toiseen suuntaan otettiin isolla ympyrällä myöskin käyntiinsiirtymisiä aina pituushalkaisijan kohdalle. Penny oli tosikiva, vaikka välillä meni herne nenään ja tammailu päälle. Sitten tehtiin samoja taivutuksia ja asetuksia laukassa, siinä Penny jo pyöristyi tosi kivasti, ainut vain että se kuumuu aika paljon kun kaikkialla ympärilläkin laukkaa toisia hevosia. Kunhan hepat alkoi olla rentoja ja kuuliaisia, mentiin vielä taivuttelutehtävää, niin, että tultiin pitkällesivulle käynnissä, voltti, sulkutaivutus melkein kulmaan, takaosakäännös, käyntiä toiselle pitkällesivulle ja vastalaukan nosto suoralle uralle. Penny toimi jälleen ihan hyvin, vaikkakin jos alkutunnista herne oli nokassa niin nyt oli koko palko... Kuitenkin yllättävän hyvin teki tamma kaikki hommat ja laukat nousi ilman ylimääräisiä pomppimisia. Hieno heppa! Loppukäynnit käytiin maastossa. Pennylle tuli tunnilla kamala hiki (ilma +10 marraskuussa!!!) joten heitin sen selkään vain kuivatusloimen ja annoin päiväruuat. 

Vielä oli toinen talutustunti, tälläkertaa Bellellä. Bellen ratsastaja myös kuuluu näihin erityisempiin, mentiin maneesissa ja avustaja katseli ovelta, Bellen kanssa vain käyntiä. Samalla Nina hyppäsi Röllillä ja katselin sitä, Nina meni metrin rataa ja se ei näyttänyt kuitenkaan isolta. Ehkä alan jo tottua isompiin, toivottavasti niin ei jännitä kisoissa mennä metriä niin paljon! :) Tallilla purin Bellen ja lähdin vaihtamaan vaatteita autokoulun teoriatuntia varten. Teoriatunnilla tuli puheeksi jotenkin hevosen ohittaminen ja joskus joku on sanonut että hevonen ohitetaan niin, että annetaan merkki väläyttämällä pitkiä, vilkuttamalla tai töötillä. Hei haloo ihmiset, järki hoi? Onneksi Riku ope kuitenkin tiesi, ettei näin tehdä, vaan hevonen ohitetaan tosi rauhallisella vauhilla ilman mitään väläyttelyitä. :)

Teorioiden jälkeen menin vielä tallille ja harjasin Pennyn kuivuneet hiet ja vaihdoin talliloimen päälle. Aikomuksena oli pestä sen ja ponien suojat, mutta suunnittelin peseväni kaikki varusteet sunnuntaina. Kävin siis hetken katsomassa Paken valkkaa maneesilla, kerkesin nähdä jopa loppuverkan, ja jaoin vielä väkirehut vanhalle. Kävin viimeisenä rapsuttelemassa pikku Kawaa, sillä aijon ratsastaa huomenna! :)

Kohta tulee talvi ja pakkaset, hhhrrr...
Kawa lumikylvyn jälkeen. :)

Tallin kulmalta otettu kuva, mylly ja jäätynyt lampi.
Melko talvista ;) Melkeen ikävä jo lunta kun kattoo tätä kuvaa!
Kylmä!

3 kommenttia:

  1. Vähän aikaa sitte oli vielä ihan kauhee ikävä kesää, mut nyt ku näin ton noita talvikuvia tossa, niin tuli ikävä talvee. No onneks se kohta on ! :D

    VastaaPoista
  2. Onneksi Riku oli fiksu ja kertoi muillekkin autokoululaisille miten hepo ohitetaan :)

    VastaaPoista
  3. Anni; mietin juuri ihan samaa. Pakkasia en kuitenkaan kaipaile... :)
    Pauliina; Jep! :)

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu